YORGUNUM USTAM

HUZURA DAVET

ÖĞRETMENİM VE YURDUM

SEVGİLİ ÖĞRETMENLERİM..., GÜNÜNÜZÜN KUTLULUĞUYLA, EMEKLERİNİZİN KARŞILIĞI, ALLAH'TAN TAKTİR BULSUN.... GÖNLÜMÜZDEKİ YERİNİZİN BİZDE DE EBEDİLEŞMESİ, BİZLERİN DE KURTULUŞU OLSUN DİLİYORUM... HAKLARINIZI LÜTFEN HELAL EDİN... BU GÜN ARAMIZDA OLMAYANLARINIZA GANİ RAHMET DİLİYORUM... MEKANLARINIZ DÜNYADA, HUZUR VE SAADET MAKAMLARI.., AHİRETTE DE CENNET OLSUN... SİZLERİ DAİMA ANMAKTAYIM... UNUTMADIM UNUTMAYACAĞIM... EĞER BEN DE KENDİMİ SİZLERE UNUTTURMAMAYI BAŞARABİLİRSEM, BU DA BENİM EBEDİ BAHTİYARLIĞIM OLACAKTIR... SEVGİ VE SELAMLARIMLA.....

AydalgaBurhaniyeEfE

Instagram

AydalgaBurhaniyeEfe

Instagram

AYDALGALAR SOFRASI

Sayfalar

HUBS-AYDALGALAR

7 Temmuz 2012 Cumartesi

Tarihten Anekdotlar: 247 ) OSMANLI'YI MALEN ÇÖKERTEN SAVAŞ !..

Tarihten Anekdotlar: 247 ) OSMANLI'YI MALEN ÇÖKERTEN SAVAŞ !..:    Kırım Savaşı aslında hem bir Rus saldırısı hem de bir İngiliz-Fransız kışkırtması sonunda başlamıştır. 1774 yılındaki Küçük Kaynarca A...

Kırım Savaşı aslında hem bir Rus saldırısı hem de bir İngiliz-Fransız kışkırtması sonunda başlamıştır. 1774 yılındaki Küçük Kaynarca Antlaşması ile, Rus Çarı'na Osmanlı'nın Ortodoks tebaasının koruyuculuğunun verilmesiyle doruk noktasına ulaşan Rus-İngiliz rekabeti, araya Fransızların da girmesiyle, Kırım Savaşı'na yol açmıştır. Anlaşmazlık konusu da çok ilginçtir : Günümüzdeki küresel terörün kaynağı olan Ortadoğu sorunu ve Kudüs'ün yönetimi yatar Kırım Savaşı'nın altında.
   Osmanlı İmparatorluğu Kudüs'teki hizmetlerin görülmesinde Katolik Hıristiyanlarla Ortodoks Hıristiyanlar arasında bir denge gözetmektedir. Rusya bu hizmetler konusunda Ortodokslara haksızlık edildiğini öne sürer ve belli ayrıcalıkları ister. Fransa ise bu hizmetlerin Katolikler tarafından yerine getirilmesinde ısrarlıdır. İki ateş arasında kalan Osmanlı, bu yerlerin Müslümanlar için de mukaddes olduğunu belirtir ve hizmetlerin Müslümanlar tarafından yerine getirilmesine karar verir.
   İşte bu noktada Osmanlı'nın paylaşılması anlamını taşıyan "Doğu Sorunu" fiilen gündeme gelir ; Rusya, İngiltere'ye Osmanlı İmparatorluğu'nun paylaşılmasını önerir. Hatta meşhur "Hasta Adam" deyimi de bu öneride dile getirilir. Rusya'nın Güneye inmesinden çekinen İngiltere bu gizli öneriyi Osmanlılara haber verir. Sonunda Rusya, kutsal yerlerin yönetiminde Ortodokslara öncelik verilmesi isteğini bir ültimatom ile Osmanlı İmparatorluğu'na bildirir. Osmanlı'nın buna yanıtı, Ortodoksların konumlarının Fatih ve Kanuni fermanlarıyla belirlendiği ve bu fermanların dışına çıkılamayacağı biçiminde olur. Bu karar Rus ültimatomunun reddi anlamına gelmektedir. Rus Çarı bu yanıta "Sultan'ın elini yanağımda hissediyorum"diyerek tepki verir ve savaş başlar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder